Jdi na obsah Jdi na menu
 


Včelí žihadlo

Žihadlo má jen matka a dělnice. Matka ho používá jen v nejnutnějším případě. Dělice používá žihaldo v případě ohožení. Když se cítí v nebezpečí, nebo když útočí na nezvaného vetřelce, který by jim chtěl ukrást jejich zásoby.

Včely přitahuje vůně sladkých šťáv, sirupů, lízátek a bonbonů. Dále pak odpadkové koše a přezrálé kvasící ovoce. Přiblíží-li se včela k někomu, kdo líže lízátko a dotyčný začně máchat rukama, je velká pravděpodobnost, že dostane žihadlo. Včely nemají rády pot z člověka, vňavky a krémy se silnou vůní. Stejně tak i alkohol a opilce. Ty všichni se vystavují jejich zájmu.

Včela zamotaná do vlasů nebo oblečení se orientuje podle tepla, vystupujícího z těla nepřítele, proto vždy bodne směrem k tělu. Včele nejlépe utečete, kdyžprolezete houštím nebo křovím. Kdo uteče vyhrahje. 

 

Žihadlo je spojeno s jedovým váčkem, na který navazuje jedová žláza. V zadní části zadečku v žihadlovém žlábku je zasunuté žihadlo. Při bodnutí včela žihadlo vysune a zabodne. Pomocí drobných vratných zoubků a štětinek se žihadlo jemně zaboří do kůže. Když se jej včela snaží vytáhnout zajede žihadlo i žihaldový žlábek hlouběji a s ním proniká do těla i jed z jedového váčku. Po bodnutí včela většinou zahyne. Při vytrhnutí jedového váčku včelou, se do okolí šíří feromon, který ostatní včely varuje k obraně. leafcutter-bee-908588_640.jpg

 

Včelí jed

Žihadlo vytahujeme z rány lehce, abychom ho nezmáčli a nevytlačili do rány ještě více včelího jedu.

Včelí jed při bodnutí působí v těle na bunečné membrány, které popraskají. Dochází k malému zánětu. Reakce po včelím bodnutí je u každého jiná, záleží kam a kolik člověk žihadel dostane, jak dlouho bylo žihadlo v ráně a kolik jedu obsahoval jedový váček. Ten mímá 3 - 4 mg tekutého jedu. U zdravého člověka bodnutí oteče a zarudne, za pár dní zmizí. Stačí přikládat studené obklady, led nebo chladivé gely. Naopak někdo může mít na včelí bodnutí silnou alergickou reakci a může být ohožen na životě. Dochází k poklesu krevního tkalu, problémům s dechem, bolestem hlavy a zvracení. V takovém případě voláme rychlou lékařskou pomoc. Ale i člověk bez alergie může mít silné reakce na včelí bodnutí, stačí když je unaven z horka nebo má oslabený orgnaismus. Včelí jed se dostává do krevního oběhu a ovlivňuje nervový systém. 

Včelí jed se používá v medicíně, například při léčbě alergií.