Jdi na obsah Jdi na menu
 


Čmelák

heath-the-bumble-bee-3664254_1280.jpgČmelák (Bombus), zavalitý hmyz s chlupatým barevným tělem. U nás jsou rozšířené dva základní druhy. Čmelák zemní (žluto černé pruhy a bílý zadeček) a čmelák skalní, černý s červeným (tmavě rozanžovým) zadečkem.

V zimě přezimuje jen samička, která se zavrtá do hnízda až do hloubky 1,5 m. Využívá třeba opuštěné myší díry, kterou zahrabe okolním materiálem (listí,mech). Na jaře si samička v hnízdě vytvoří komůrky s pylem a nektarem. Naklade larvy o které se stará. Z nich se vylíhnou první dělnice. Následují malé samičky a samci. Na podzim dělnice, samci a staré samice zahynou a mladé samice si najdou nový úkryt, kde přezimují.

stone-hummel-1507664_1280.jpg

Podobně se chová i čmelák skalní, který si svá hníza staví také pod zemí, ale i ve skalních trhlinách a v hromadách kamení.

Čmelák patří mezi opilovače jako včela. Živý se nektarem a pylem a stará se o své larvy. Staví komůrky, ale né tak dokonalé jako včely.    

Oproti včele má čmelák delší sosák, proto dosáhne do květů, do kterých se včela nedostane. Čmelák sbírá nektar a pyl i při nižších teplotách, při kterých včely nelétají.

I čmelák má žihadlo jako včela. Bodnutí hrozí především od matky při napadení hnízda. Bodnutí od čmelák je však výjimečné, patří k mírumilovným tvorům a v přírodě na nikoho neútočí a nikoho nenapadají.