Jdi na obsah Jdi na menu
 


Včelař

beekeeper-985082_640.jpgČlověk, který připomíná kosmonauta nebo reprezentana v šermu, stojícího u dřevěných bedýnek, ze který neustále vytahuje nějaké rámečky a zase je vrací zpátky je včelař.

 

Ochranné pomůcky

Oblek připomínající skafandr je ochranný včelařský oblek. Jedná se o kombinézu nebo blůzu (kabátec) s ochranným kloboukem. Samostatně se dá použít ochranná kukla nebo včelařský ochranný závoj.

Jestli použít klobouk nebo kuklu záleží na vašem rozhodnutí. Například do síťky klobouku se lehce zamotá včela a můžete dostat žihadlo do krku nebo tváře. Kukla vás lépe ochrání před žihadly, ale hůře se z ní odpařuje pot, proto se v ní člověk více potí.

 

Součástí ochranných pomůcek mohou být rukavice. Záleží jak moc reagujete na žihadla a jak vám otékají ruce. Pracovní rukavice mají mít správnou velikost, protože ve velkých rukavících toho moc neuděláte. Dnes jsou na trhu i malá čísla rukavic. 

Součástí ochranných pomůcek jsou i kalhoty a návleky na obuv.

 

 

Pracovní nářadí

Mezi hlavní pracovní nářadí patří rozpěrák, takový železný háček používaný při uvolňování rámečků v úle. Dále pak dýmák, někdy nazývaný kuřák. Jedná se o plechové zařízení, ve kterém pomocí paliva a koženého měchu vzniká kouř. Kouř vnímají včely jako nebezpečí blížícího se požáru, který může zasáhnout i jejich obydlí. Proto je kouř instinktivně žene k buňkám, kde nabírají med, pro případné opuštění úlu. Neútočí tak na včelaře a okolí.

 

Následuje pak celá řada dalších pomůcek, které si včelař může pořídit. Například pro chov matek, tvorba  oddělků, léčení, rojen atd.

Veškeré náčiní a pomůcky musí včelař udržovat v čistotě a pořádku.  

 

Včelař je člověk, který chová včely především za účelem získat med. Jeho hlavním posláním je pečovat o včely a starat se, aby měly vše potřebné ke zdravému životu. Musí jim zajistit úly, které udržuje v čistotě a pořádku. Do úlů přidává podle potřeby rámky pro stavbu včelího díla.

 

Včelstva včelař rozšiřuje oddělkem a chovem matek. V mezích možností se snaží zabránit vyrojení včel.     

Včelař sleduje stav, sílu a zdravotní stav včelstev a v průběhu roku ošetřuje včelstva podle platných předpisů. V případě nemocí musí včelař včas zasáhnout vhodným léčebným postupem.  

 

"Rozdělávání" včelstev za účelem tvorby oddělků, kontrola plodu, jarní prohlídka, prohazování nástavků,...neprovádí včelař každý den, ale jen podle potřeby, protože každý zásah do včel narušuje jejich přirozený chod života. 

Včelař by měl zajistit včelám přístup k vodě, nejsou-li v okolí přirozené zdroje, pomocí různých napáječek, jezírek,... Především v období plodování a snůšky.  

 

Včelařský rok

Práce včelaře se řídí včelařským rokem. Ten začíná v letních měsících, kdy se rodí zimní dlouhověké včely. O ty se musí včelař postarat, aby dobře zazimovaly a přežily dlouhou zimu. Musí být dostatečně nakrmené, aby si vytvořily dostatek zásob. A to nejen medových, ale i pylových.

Na zimu se musí zateplit úly. K tomu slouží uteplivky, které se vkládají do horní části úlu, mezi nástavek a víko. U včel je důležité teplo zhora. Na tom jak zazimují a přežijí zimní včely, záleží jaký bude rok následující. Zdravá a silná včelstva jsou schopna vychovat novou generaci letních včel.

 

Rozdělení včelařského roku:

PODLETÍ - srpen, září

PODZIM - říjen, listopad 

ZIMA - prosinec, leden, únor

PŘEDJAŘÍ - březen

JARO- duben

ČASNÉ LÉTO - květen

PLNÉ LÉTO - červen, červenec